2010. január 31., vasárnap

Mandulás pulykafasírt és tejszínes-vörösboros krumpli


Többen kérték, hogy ezt a receptet feltétlenül tegyem fel. Az összeállítás O. barátnémtól származik, aki rendkívül finoman készíti és képes akár 30-40 fős társaságnak is több fogásos, esztétikailag is tökéletesen megtervezett állófogadást adni. Ilyenkor rendszerint 3 rudat csinál. Minden tálalóedény szigorúan passzol egymáshoz illetve a teríték többi részéhez, így harmonizál a gyertyatartó a poharakkal, szalvétával, de még a teához adott tejkiöntővel is.

Nagyon szeretek nála enni, ennél jobban talán azt szeretem, ha közösen készülődünk egy-egy ilyen vendégségre. Az őszi-télieknél csak ráadás az édesapja által készített kandalló megrakása és a tűz duruzsolása. De lélekmelengetőek az ad hoc szerveződő szombati reggelijeink is, ami úgy kezdődik, hogy megbeszélünk egy közös piacozást és hogy majd keressük egymást, ha felébredtünk. Telefon, álmos hang a végén (merthát mikor aludjon az ember lánya végre sokat, ha nem szombaton): nincs kedved átugrani előtt egy gyors reggelire? Hogyaviharbanelenne - így a válasz és már robogok is felfelé a Kissvábhegyen. Sosem mulasztom el megnézni a védett fát a Ráth György utca és Roskovics sarkán álló telken. Nem telik 15-20 percbe, mire felérek, addigra a megterített asztal a teraszon vár, rajta a teáskészlettel passzoló teasapka várja, hogy belekerüljön a melegen tartandó kanna. Pirítós vajjal, házi lekvárral, sajt kis paradicsommal, juhtúró, müzli Cserpes joghurttal, minden, mi csak egy szombat reggeli elinduláshoz kellhet.

Nagyon várom a tavaszt. Meg az ilyen reggeliket is.

A fasírt kísérője az előző posztban említet aranysrga cékla volt, de sütöttem rendeset is (jó sokat), részint a színek összehangolása részint további felhasználás végett.


Hozzávalók:
Fasírthoz
60 dkg darált pulykamellfilé (működik nyesedékből is)
20 dkg darált mandula
2 tojás
1 szikkadt zsemle
1 dl forró tej
1 vöröshagyma felkockázva
só, bors
vaj a forma kenéséhez

Krumplihoz
1 kg krumpli meghámozva
kb. 1,5-2 dl tejszín
1 dl vörösbor
só, bors
szerecsendió

1. A forró tejbe áztatjuk a zsemlét, majd egy nagy tálban összekeverjük a pulykát a tojásokkal, a kinyomkodott zsemlével, a hagymával, sóval és borssal, valamint a fele mandulával.
2. Kivajazunk egy őzgerincformát és a mandula másik felét beleszórjuk. Megforgatjuk, hogy mindenhova jusson belőle, legcélszerűbb ezt a husis edényfelett végezni, a felesleget úgyis összedolgozzuk vele.
3. Jól gyúrjuk össze a masszát és simítsuk az őzgerincformába, majd előmelegített 220 fokos sütőben alufólia alatt süssük 35-40 percig, majd levéve a fóliát kissé szárítsuk fel a levét. Ez még kb. 10 perc. Hústűvel végezzünk próbát, megsült-e.
4. Egy sütőedényt vajazzunk ki és kezdjük el vékonyab szeletelni bele a krumplit, minden réteget sózzunk és szórjunk meg szerecsendióval. Két-három rétegenként öntsük nyakon tejszínnel és a végén a vörösborral. Nem kell, hogy álljon a lében, inkább csak 2/3-áig fedje be. Végén borsozzuk is és alufóliával lefedve kb. 1 órát süssük. Érdemes a fóliát levéve még rápirítani kicsit, hogy a teteje ropogós legyen, az alja meg krémes maradjon.

megjegyzések:
1. a pulyka finom hidegen szelve, de újra is melegíthető, akár szeletenként óvatosan átfogatva egy serpenyőn, vagy volt már rásze nálunk téli raclette vacsinak is, pácolt husi helyett ezt pakoltuk a tetejére és finom olvasztott sajtok társaságában végezte a megmaradt pulykafasírt
2. ha hámozott mandulát használunk, világos fasírtot kapunk, én jobb szeretem a hámozatlant a rusztikus hatás miatt
3. itt most sült céklával ettük, ezt is nagyobb mennyiségben sütöttem, hiszen ugyanannyi idő alatt sül meg 5 is , mint 10, és sokféleképpen használható utána

2 megjegyzés:

  1. Hát én is megcsináltam, és nagyon jól sikerült. :) Szóval köszi a receptet. Sajna a vacsira, amikorra csináltam , nem tudtam céklát venni, de legközelebb mindenképp azzal csinálom. Azért azt a sárgát kipróbálnám. :)

    Üdv,
    Virág(H.)

    VálaszTörlés
  2. De jó, örülök! Jól passzol még párolt-pirított gombával, vagy bármilyen kompóttal, és rumos meggyel is. Volt már, hogy büféasztalon, hidegen, gránátalmamagokkal tálaltam. Szerintem mindennel jó, ami kicsit édeskés. Jó kísérletezést!:-)

    VálaszTörlés