2010. január 20., szerda

Narancs mousse


Ez a desszert még a Boeuf bourguignon után került az asztalra. Szintén a Julia Child könyvből van, friss, üdítő desszert a vörösboros marhahús után. Tálkáknak a kibelezett narancshéjak szolgáltak. A tejszín technikai okok miatt bóti rajta, frissen felvert tejszínnel biztosan még finomabb. Előző nap is elkészíthető, pont belefér a marha sülési idejébe az elkészítése, másnapra csak a krumplifőzés és az előétel marad.

Hozzávalók (6 személyre):

3 evőkanál narancs likőr (esetleg portói)
3-4 narancs lereszelt héja (bio, vagy gondosan megmosott)
1/2 citrom reszelt héja (bio, vagy gondosan megmosott)
annyi narancs kifacsart leve, hogy összesen 5 dl legyen
6 tojás szétválasztva
20 dkg+1 evőkanál cukor
2 teáskanál kukoricakeményítő
1 csipet só
jeges víz
narancshéj tálkáknak
tejszínhab

1. Egy mérőedénybe öntjük a likőrt és belereszeljük a narancsok és a fél citrom héját. Kifacsarjuk a citrom levét és annyi narancsét, hogy összesen 5 dl legyen.
2. A 6 tojássárgát felverjük 20 dkg cukorral, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, majd a narancsos levet és kis lángon melegíteni kezdjük. Nem szabad forralni, kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik kissé és vékonyan befedi a fakanalat.
3. Eközben a 6 fehéjrét egy csipet sóval félig felverjük, majd beletesszük az 1 evőkanál cukrot és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a meleg, besűrűsödött tojássárgájába.
4. Jeges vízbe tesszük a lábast (én a mosogatóba tettem a jégkockákat pici vízzel, ott hűlt a tál), és hagyjuk kihűlni a habot, amíg homogén nem lesz. Meg kell forgatni néha, óvatosan, ne törjön össze a hab.
5. Felezett, kibelezett narancshéjakba töltjük, pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése