2010. február 15., hétfő

Kecskesajt almával salátaágyon


Az egyik nagy kedvencem a kecskesajtos előétel. Lehet pirítóson grillezett vagy ez az almás verzió, mindegy. Legyen alatta saláta, lehetőleg vinaigrette-tel, megszórhatjuk dióval és/vagy olajbogyóval. Persze feketével. Ez utóbbi inkább a meleg verzióhoz illik, a dió jöhet ehhez is. Az elfogyasztás után jutott eszembe, hogy van még a kamrában pár szem, így a képről ez lemaradt. Csak a hengeres, puha fajtából jó, amit ujjnyi darabokban, előre csomagolva lehet kapni.

Nem szoktam mikrót használni főzéshez, de bevallom, a reggeli kávéhoz abban melegítem a tejet, rossz szokás, igyekszem kigyógyulni belőle. Tulajdonképpen ez az egyetlen étel, amit ebben készítek. A vinaigrette ebben az esetben vízzel higított változatban készül, hogy még könnyebb legyen és a feltét ízei érvényesüljenek, az önteté épp csak kiegészítse az ízhatást. Mindig az öntet kerüljön először az edénybe és abba forgassuk az előzőleg alaposan megszárított leveleket. Ehhez érdemes beszerezni egy salátacentrifugát. Közvetlenül tálalás előtt készítsük el, gyorsan megvan, de frissen a legjobb.

Több titok (talán) nincs, íme az elkészítés:


Hozzávalók (4 személyre):
1 hengeres kecskesajt
2-3 alma
metélőhagyma
tejföl
salátakeverék vagy csak madárbegy saláta
1 kiskanál dijoni mustár
1 evőkanál almaecet
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
só, bors

1. Egy nagy salátástálban keverjük ki a mustárt az ecettel, sóval, borssal, adjuk hozzá az olajat és a vizet, keverjük egyneművé és forgassuk bele az előzőleg megmosott és megszárított salátát.
2. A megmosott almákból héjastól szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk és 1,5-2 percre betesszük a mikróba. Ha már majdnem puha ráteszünk egy-egy karika sajtot és újabb 1 percig mikrózzuk.
3. Mindegyik tetejére tegyünk egy evőkanál tejfölt, borsozzuk meg és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése