2010. szeptember 16., csütörtök

Falusi húspástétom


Mindig éhes leszek, ha szakácskönyvet lapozgatok, de méginkább, ha egy regényben igazán jó gasztrobetéteket olvasok. Akkor egyszerűen falom a történetet, sokszor le sem teszem a végéig. Ilyen volt az Ötnegyed narancs vagy a Szederbor Joanna Harris tollából. (Mondjuk plasztikusságban Émile Zola Párizs gyomra számomra verhetetlen.) A francia konyha rajongójaként nem meglepő, hogy kedvenc szakácskönyveim közé tartozik Harris mindkét szakácskönyve (ez és ez). A kék borítósban találtam az alábbi receptet, melyet a hentes állandó "kicsit több, maradhat?" kérdése miatt hangyányit eltérő arányokkal készítettem el. Ezt közlöm most, legközelebb az enyém is másmilyen lesz, attól függően, hogy milyen kedve lesz a sarki hentesnek:-)
A recept eredetileg 6 személyre szól, ez nagyjából áll is, ha előételként tálaljuk. Adható könnyebb főételnek, különösen vacsoravendégeknek, friss kenyérrel és zöldsalátával. Ilyenkor inkább 4 személynek elég az adag. Előre elkészíthető, a vendégség napjára csak a körítés marad.
Vigyázat, eteti magát.


Hozzávalók:
25 dkg megtisztított csirkemáj
45 dkg szeletelt bacon
60 dkg felkockázott sertéshús
25 dkg darált sertéshús
2 kisebb vöröshagyma finomra vágva
2 tojás
1/2 csokor petrezselyem aprítva
4 szál kakukkfű lecsipkedett levele

frissen őrölt bors

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Kibélelünk bacon szeletekkel egy kb. 22x11 cm-s pástétomformát (vagy őzgerincet) és elteszünk annyi szeletet, amennyi a tetejét befedi majd.
2. Elkaparjuk a csirkemájat és felszeleteljük a maradék bacont. egy tálba tesszük mindkettőt a kockázott és darált sertéshússal, a hagymával és a felvert tojásokkal, zölfőszerekkel egyetemben. Sózzuk (de csak óvatosan a bacon miatt) és őröljünk rá borsot és alaposan keverjük össze (én kézzel szeretem gyúrni).
3. Kanalazzuk a masszát a kibélelt formába, picit lapogassuk el, hogy mindenhova egyenletesen jusson és hajtogassuk a bacon széleit a tetejére, majd borítsuk a maradék bacon szeletekkel.
4. Süssük másfél órán keresztül, majd kivéve fél órát hűlni hagyjuk. Ezután óvatosan öntsük le róla a szaftját, ami felhasználhatunk más húsételhez. Tegyünk a pástétomra súlyt és sajtoljuk újabb másfél órán keresztül.
5. Ha nem akarjuk sajtolni, akkor egyszerűen még melegében kiborítjuk egy tálra és mikor kihűlt felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése