2010. október 25., hétfő

Édes-sós befejezés, avagy szőlős-parmezános morzsatorta


Írhatnám, hogy csak bátraknak, de nem teszem. Ezt még pár hete, a DG receptversenyére készítettem. Tényleg nem vagyok édesszájú, sokkal szívesebben eszem még egy salátát vagy egy jó levest édesség helyett. Talán ezért is foglalkoztat annyit a nem édes desszert (??? ez nem paradoxon?) illetve az édes-sós ízkombináció. Nem mindig tud az ember sajttálat összeállítani, ilyen esetekre kísérletezem evvel a sokak számára fura ízkombinációval. Jelentem: nem sikertelenül. Régóta sózott kesudióval szórjuk meg Nigella mézes semifreddóját, fenomenális. A lenti szőlő-parmezán kombinációt sem kellett másnapig tartogatnom.

Hozzávalók:
2 dl víz
8 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magjai (csak a magok)
1 kiskanál őrölt kardamom
fél dl tokaji aszú
60 dkg megmosott, lecsipkedett, nagy szemű szőlő
10 dkg reszelt parmezán
12 dkg liszt
10 dkg vaj
3 evőkanál cukor
1 csipet só

1. A vizet összeforraljuk a cukorral, a vanília kikapart magjaival és a kardamommal. Azért nem tesszük bele a vanília többi részét, nehogy túl intenzív legyen az íze az ételben. Amikor már teljesen feloldódott a cukor és rotyogott is rövid ideig a szirup, beleöntjük az aszút, majd egy perc múlva a szőlőt.
2. Lassú tűzön gyöngyöztetjük 4-5 percig, majd levesszük a tűzről és állni hagyjuk.
3. Eközben összemorzsoljuk a reszelt sajtot a liszttel és a vajjal, majd a cukorral és a sóval.
4. Tűzálló tálba tesszük a szőlőkompótot és ráhalmozzuk a morzsatésztát. 180 fokra előmelegített addig sütjük, amíg kis színt nem kap, nagyjából 20-25 percet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése