2010. november 10., szerda

Kétsajtos sütőtökös torony pirított pucér dióval


Régi kedvenc párosításom a kékpenészes sajt dióval. Ehetjük salátába téve, krémnek kikeverve, körtébe töltve. A sütőtökszezon kellős közepén nem lehet nem kipróbálni a sülttökös és sültcéklás verziót. Elkészítése macerásnak tűnhet, akinek nincs kedve vele bajlódni, csináljon belőle salátát. Az ízek az összetördelt, tépkedett hozzávalókkal is érvényesülnek, így gyorsan összedobhatunk belőle egy igazi, őszi vacsorát.
A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, diósságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. Telt színek és ízek, igazi őszi (elő)étel.

Hozzávalók:
1 hosszú nyakú sütőtök
2 nagyobb cékla
2 golyó mozzarella
10 dkg kék típusú sajt
1 nagy marék dió
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
3 evőkanál dióolaj

frissen őrölt bors

1. Csomagoljuk alufóliába a céklákat és előmelegített, 200 fokos sütőben süssük meg (nagyságtól függően 40-60 perc alatt). A sütőtök nyakából 2,5 cm-es szeleteket vágunk és egy tepsin elrendezve betoljuk a céklák alá a sütőbe. Puhára sütjük.
2. Ezalatt száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd mikor már kihűlt, ledörzsöljük róla a barna héját. Kikeverjük az öntetet először a balzsamecetből és a mézből, majd sózás, borsozás után hozzákeverjük a dióolajat is.
3. Pogácsaszaggatóval kört vágunk ki a sütőtökből és ellenőrizzük a vastagságát. Eszerint szeleteljük fel a mozzarellát és a céklát. Toronyba rendezzük, figyelembe véve az ízek intenzitását (egy réteg cékla mellé két réteg tököt tegyünk). Rámorzsoljuk a kéksajtot és megszórjuk a dióval. Végül meglocsoljuk az öntettel.

3 megjegyzés:

  1. Hahó! És mennyi méz, és mennyi dióolaj?
    Csak úgy érzésre?

    Üdv,
    Virág

    VálaszTörlés
  2. Hoppá, valahogy ez kimaradt. Általában 1-1 kanál méz és balzsamecet és 3 kanál dióolaj az arány. Két személynek elég szokott lenni a teáskanál, négyre mehet az evő. Javítom és kösz.

    VálaszTörlés
  3. Uram Atyám! Ez gyönyörű fenséges és csááábíítóóóó! :)
    Azt hiszem, kihagyhatatlant alkottál Zsófim!
    Köszi a tegnap estét!! Azóta is Nonno Guido 10 éves ecete után vágyakozok :)

    VálaszTörlés