2011. január 23., vasárnap

Triplán török torta (vagy vadkabát)


Dolce Vita virtuális szülinapi bulijára készült ez a torta. Mert szülinaphoz elengedhetetlen a torta. És hogy miért triplán török? Mert
1. a legismertebb török édesség tortásítva
2. törökmogyoróval készült és
3. török kávés sziruppal van leöntve.

Ez utóbbi viszonylag friss felismerés, a kercai szilveszteri kiruccanáson készítette M. kiválóan, tőle tudom, hogy a jó török/arab kávé egyáltalán nem zaccos. A titok az őrlésben rejlik, meg a lehabozásban. Nem árt, ha van lefelé szélesedő, kis méretű ibrikünk, spéci török cucc, vagy mezei kávékiöntő. A vizet a porcukor finomságúra őrölt kávéval, némi cukorral és fahéjjal háromszor felforralunk, mindhárom forrásnál levesszük a tűzről, nehogy kifusson és a tetején képződött habot óvatosan leszedjük. Mikor ezt harmadszor is megtettük, lassan kiöntjük egy csészébe. A finomra őrlés miatt az sem zavaró, ha megy a kávéból is bele. Ha minden jól megy, a zacc nagy része ott marad az edény alján és falán. (Ezért jó a lefele szélesedő fal, ennek hiányában hagyjuk ülepedni a kávét pár percig és nagyon óvatosan bánjunk vele kitöltéskor.)
Szép komótosan elszürcsöljük. Szertartásszerűen. Remek lassító a rohanó hétköznapokban.
Ezzel készítettem a szirupot, amit a torta magába szívott feloldva a rétegek közti édesítőnek használt porcukrot. Nem nagyon rontja el egy kanál mézes semifreddo vagy vaníliás mascarpone. Stílszerűen török kávéval vagy mogyorós Nespressoval (ha még kapható) kínáljuk, a kávéporral és pár darab szemes kávéval díszítsük.

-Bé, kérsz baklavát?
Erre Zsigmond:
-Vadkabát??? Az egy kabát, ami össze-vissza szaladgál a szobában és puskával kell lelőni?

BOLDOG BLOGSZÜLINAPOT KRISZTA!!!

Hozzávalók:
Tortához
1 csomag réteslap (20 dkg, papír szerint 8 lapos, de meglepiként 9 volt benne)
7,5 dkg vaj megolvasztva
25 dkg örök mogyoró (darálva vagy finomra aprítva)
4 evőkanál porcukor
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

Kávés sziruphoz
2 dl víz
2 púpozott evőkanál finomra őrölt kávé
4 evőkanál cukor
1 rúd fahéj
1 teáskanál narancsvirágvíz
12,5 dkg méz

1. Egy zárt aljú piteformát kivajazunk és ráhelyezzük a kiterített réteslapokra. A perem méretétől kb. fél centire körbevágjuk és innentől csak a köröket használjuk.
2. Beleteszünk egy lapot és megkenjük az olvasztott vajba mártott szilikonos ecsettel (evvel a legkönnyebb). Újabb lap következik és újabb kenés.
3. Összekeverjük a porcukrot a fahéjjal. A legutolsó rétegre szórunk 4 evőkanál darált mogyorót és 2 teáskanál porcukros fahéjat. Így folytatjuk addig, amíg 1 lapunk nem marad. (Az utolsó rétegnél nyugodtan szórjuk bele a maradék mogyorót és porcukrot, nem baj, ha nem azonos mennyiségű a többi réteggel. Végül 2 üres lap jön vajréteggel mindkettő tetején. Még ebben az állapotában bevagdossuk legalább a feléig (vigyázva a forma borítására).
4. 200 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. Elkészítjük a török kávét: 1,5 dl vizet a kávéval, cukorral és fahéjjal felforralunk (lehet a fenti módszerrel vagy lehet csak egyszer forralni és ülepíteni). Ha leöntjük a keletkezett kávét pont 1,5 dl folyadékot kapunk. Hozzáadjuk a narancsvirágvizet és a mézet, alaposan elkeverjük és a megsült tortára öntjük. Hagyjuk, hogy beszívja a szirupot. Legjobb másnap tálalni, de csúszik aznap is.




5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és nagyon ötletes! Üdv: Elif

    VálaszTörlés
  2. Kriszta!
    Ugye, ugye? Jobb, mint az agyaggalamb lövészet.

    Elif!
    Köszönöm, az íze sem utolsó:)

    VálaszTörlés
  3. Annyira gyönyörű lett! Zseniális ötlet Zsófim!
    Már negyedszerre nézem újra a képeket! Nyamm!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik. Szeretnél egyet Bendi szülinapjára? Hm???

    VálaszTörlés